Pagini

PUZ pe spatii verzi, Delta Vacaresti

Proiect intocmit in cadrul facultatii de Urbanism "Ion Mincu" (faza in grup, vezi planse), an 1 Master Peisaj si Teritoriu.

Reglementari generale cu elemente de regulament
 Iata un exemplu de Plan urbanistic zonal pentru spatiile verzi. Aceasta a fost intocmit pe asa numita Delta Vacaresti, in Bucuresti. Este doar un exemplu de planse de intocmire reglementari cu elemente de regulament  si reglementari pe vegetatie. P.U.Z-ul reglementeaza impartirea pe unitati teritoritoriale de referinta, si diferite grade de protectie, in cadrul zonei studiate. La aceste planse este atasata partea scrisa in care se indica gabarite maxime construite, profilul (caracterul functional) si amplasamentul in cadrul utr-urilor fiind marcat in plansele de mai jos.

Printre elementele de importanta majora in cadrul reglementarilor se numara indicarea directiilor pe care le vor avea circulatiile principale si secundare, cat si accesele, cu indicarea zonelor de parcare. 

De retinut, ca orice P.U.Z, trebuie sa contina o schema de regim juridic si obiectivele de utilitate publica.



Reglementari pe vegetatie



 Reglementarile pe vegetatie indica masivele de vegetatie, accentele de culoare si volumetrice; aliniamentele cu sectiunile lor in care se mentioneaza volumetria speciilor, sau alteori chiar specificandu-se speciile. Toate aceastea determina anumite trasee si caracterele lor, dar si frecventa cu care aceastea se vor schimba. De asemenea, se precizeaza vegetatia existenta ce va fi protejata si zone  in care este admisa inlocuirea lor. In acelasi timp, prin reglementari se vor stabili ponderile vegetatiei decorative iarna (raportul conifere-foioase).














Amenajarea ficarei unitati teritoriale de referinta (exemplu UTR. zona de belvedere si promenada) a fost realizata de fiecare membru al echipei din faza de reglementare. Se poate spune ca aceasta este faza in care am aplicat reglementarile, dar in acelasi timp am adoptat stilul individual de amenajare.

Amenajare utr zona de belvedere si promenada

Directiile de circulatie au devenit alei si plaforme conform conceptului abordat. In cazul utr-ului zona de belvedere si promenada, care reprezinta zona indiguita a lacului Vacaresti, s-a adoptat un concept legat de sustenabilitate si argicultura urbana, care sa sustina economic activitatile de relaxare si losir, dar in acelasi timp actionand ca o bariera de protectie pentru zona protejata din interiorul lacului Vacaresti.
Planuri de detaliu pe zone de acces


5 comentarii:

lisa spunea...

cum se poate puz pe un teren proprietate privata, fara acordul proprietarilor??????????
Dreptul de proprietate este principalul drept real şi de fapt ocupă locul central în cartea a doua „Drepturile reale”. Dreptul de proprietate de proprietate mai este considerat ca fiind cel mai complet drept real, fiindcă întruneşte în mâinile proprietarului toate atributele acestui drept şi anume dreptul de posesiune, dreptul de folosinţă şi dreptul de dispoziţie.
Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv ce conferă titularului exercitarea în putere proprie şi în interes propriu a atributelor de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra bunurilor sale

nu le este respectat nici dreptul de proprietate nici dreptul de folosinta al proprietatilor. Ce inseamna drept de folosinta: Proprietatea poate fi privată sau publică Acolo nu sunt exproprieri - exproprierea - Proprietatea în cauză trebuie să fie egală ca valoare atât pentru proprietarul bunului cât și pentru cel ce dorește să îl deposedeze Acolo este proprietate privata. Dreptul de proprietate privată este definit ca dreptul real principal care conferă titularului său atributele de posesie, folosință și dispoziție asupra bunului apropriat în formă privată, atribute care pot fi exercitate în mod absolut, exclusiv și perpetuu Nu exista nici un document de expropriere!! Proprietarilor
Atribut al dreptului de proprietate, constand in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui. Ce a facut regimul comunist in frunte cu Ceausescu se numeste Nationalizare. Ce au facut regimul democrat in frunte cu toate guvernele de la revolutie pana la azi se numeste - nerespectarea dretului de proprietate - si ce vor ce vrea sa faca guvernul de astazi si ONG-urile cred daca consultati un avocat - atunci se va numi INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII
Art. 220 Tulburarea de posesie
Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia sau fără aprobare prealabilă primită

Unknown spunea...

Acesta nu este un puz aprobat. si nici nu va fi. cum am explicat la inceput, este un proiect in cadrul facultatii de peisagistica, ca un exercitiu,si am vrut sa-l postez, pentru ca nu exista exemple foarte clare de astfel de documentatii urbanistice pe spatii verzi.. aceasta este o zona cu statut juridic dificil(nu se stie cati proprietari sunt cu certitudine, ba a fost concesionata zona de catre un investitor privat pentru a realiza locuinte si un hipodrom, dar intre timp s-a pierdut interesul ptr investitie...este o zona blocata din acest pc de vedere)..care sincer nu mi-a fost nici mie(sau colegilor mei) foarte clar in momentul realizarii aceastrui proiect. Dar din punct de vedere peisagistic, este o zona extrem de valoroasa, si unicat. (Ecosisteme dezvoltate natural in mijlocul capitalei).si de aceea am ales sa facem o propunere acolo.Insa, multumesc pentru comentariu, a fost extrem de informativ.

Unknown spunea...

Exista exemple de PUZ, dar nu foarte multe..

lisa spunea...

Zona "Acumulare Lac Vacaresti" zona in care citeva sute de proprietari deposedati abuziv de regimul comunist, sint supusi incepind cu anul 1991 la nenumarate abuzuri. Mentionez ca in aceasta zona NU a fost niciodata un lac, doar Nicolae Ceasusescu a dorit in 1988 realizarea unui lac de agrement prin ridicarea unui dig, dar nu a avut niciodata curajul sa semneze vre-un decret sau vre-o concesionare, sau sa exproprieze proprietarii de drept ai acestor terenuri.
Din cauza complexitatii acestui caz, complexitate datorata in principal nenumaratelor abuzuri, proprietarii deschis actiuni de chemare in judecata de revendicare a terenurilor in baza Legilor funciare, (Legea nr.18/1991, Legea 169/1997, Legea nr.1/2000, Legea nr.247/2005) si pe Legea nr.10/2001 . Sunt pe rolul instantelor procese, mai mult de cat atat sunt procese deja judecate si castigate, sunt procese la Strasbourg ), Sunt eliberate si semnate de primari Titluri de Proprietate, procese Verbale de punere in posesie pe vechiul amplasament, ... numai ca proprietarii de drept ai acestor terenuri nu se pot folosi de proprietate si nici nu pot sa-si exercite dreptul de proprietari ai terenurilor ce le apartin de drept.
REPLICA COMPLETA LA POSIBILITATEA DE UMPLERE CU APA A AMENAJARII VACARESTI -DIG
1) Blocurile Asmita de 24 etaje, mallul Sun Plaza, hotelul Rin Grand Hotel cit si alte constructii sint deja ridicate in zona de protectie a Lacului.Cum Amenajarea Lac Vacaresti are o capacitate de 14 milioane metrii cubi de apa acestea ar spulbera practic constructiile mai sus mentionate tinind cont ca acestea se afla in interiorul zonei de protectie sau ar apare evenimente ca la Bacau cind un mall s-a scufundat practic intr-o jumatate de zi.
2) Zona Vacaresti are cel mai bun coeficient seismic din Bucuresti dupa Palatul Parlamentului deoarece la 1000 de metrii adincime este stinca.Faptul ca in unele locuri din aceasta zona pinza freatica este mai la suprafata nu constituie un impediment de a nu se putea construi in prezent existind tehnologiile necesare. Ca exemplu stau dovada blocurile Asmita.
3) Faptul ca pe o anumita portiune din aceasta zona este acum mlastina nu are nici o legatura cu faptul ca nu se poate construii.Aceste zone mlastinoase au aparut deoarece inainte de 1989 cind s-a construit digul muncitorii nu aveau voie sa escaveze din aceasta zona pentru a inalta digul, deoarece acest pamint nu avea porozitatea ceruta.Dar pentru a se incadra in termenul stabilit de Nicolae Ceausescusi si pentru a face economie de motorina la negru muncitorii nu au tinut cont de acest lucru si au escavat din unele portiuni.Astfel au aparut gropi care sau umplut cu apa cind au incercat in octombrie 1989 sa umple lacul pompind apa din Dimbovita cu costuri enorme deoarece aductiunea gravitationala de 40 de kilometrii de la Mihailesti nu era gata cum nu este nici acum.
In plus cind au incercat sa umple incinta cu apa pe tot digul dinspre Vitan Birzesti au aparut fisuri care au dus la inundarea serelor din zona.
Este adevarat ca in zona exista doua izvoare cu debit mic spre mediu dar acestea pot fi foarte usor captate.
4) Tinind cont de cele de mai sus coroborat cu faptul ca preconizata amenajare de catre Ceausescu se afla la numai 130 de km de el mai mare focar seismic din Europa , respectiv Vrancea umplerea acesteia cu apa ar constituii un pericol urias la adresa bucurestenilor
5) Daca era o zona mlastinoasa cum se face ca in contractul prin care Ministerul Mediului a concesionat in mod abuziv conform legislatiei in vigoare aceasta zona firma de apartament care a preluat contractul intentiona sa ridice aici un hotel de 5 stele si un intreg ansamblu rezidential.
6) Daca era o zona mlastinoasa cum se face ca in anul 2006 daca Ministerul Mediului nu inainta actiune de reziliere a contractului Primaria Municipiului Bucuresti avea deja pregatit un PUZ in care figureaza deasemenea un ansamblu rezidential, hotel, cladiri cu cite 25-- 30 etaje pt. spatii comerciale si de birouri.

lisa spunea...

Tie si colegilor va urez bafta la examene. Sper sa fiti o generatie cu coloana vertebrala.