Pagini

Avramide's story


Restaurarea unei bijuterii arhitecturale
Casa Avramide din Tulcea, Romania
Povestea spune ca un boier instarit pe nume Alexe Avramide isi construieste cea mai frumoasa casa din orasul Tulcea, in secolul al XIX-lea. Domeniul sau include, insa si alte constructii tip ateliere, spatii comerciale, el fiind un bun comerciant al lemnului. Insa perioada comunista, schimba foarte mult casa principala, transformand-o in muzeu al stiintelor naturii. Fatadele devin extrem de deteriorate, iar in interior peretii mereu opturati de paravanele, conserva intr-o oarecare masura pictura originala.

Proiectul de restaurare a fost premiat in cadul Bienalei de Arhitectura 2012 (mai jos panourile de prezentare ale proiectului, pentru mai multe detalii click aici)

 

Eu am vizitat noul muzeu si m-a inspirat! Parterul a fost restaurat si se poate vizita, subsolul este rezervat pentru cafenea, spatii pentru expozitii si rezervat pentru diferite evenimente vezi linkul, cu posibilitate de iesire pe terasa. Atmosfera generala este una dulce-melancolica, in triluri de jazz frantuzesc... Iar la etaj, sunt birourile ICEM (Institutul de cercetari eco-muzeale).  Este un super-exepmplu de proiect de restaurare! 

Terasa cafenelei ART CAFE
Mi-am permis sa fac o fotografie pe terasa, dar atentie, se plateste filmatul si fotografiatul.. 

Mai jos cateva schite atat cu casa principala- Casa Colectiilor/ Casa Avramide, cat si corpurile secundare, ce necesita restaurare si reabilitare.


                                                         Casa Colectiilor/ Casa Avramide


 Cateva detalii mi-au atras atentia stand in gradina muzeului- Simbolul Casei Avramide si o perspectiva asupra unor accente volumetrice in plan indepartat, cu suprapunere de planuri. (sus, dreapta)

Intrarea principala in muzeu- biletul meu redus ptr student- 3 lei


In aceasta cladire s-a semnat pactul prin care se recunostea cedarea Dobrogei catre Patria Mama, de catre Imperiul Otoman si totodata Independenta tanarului Stat Roman.


Mai sus corpurile secundare ale domeniului Avramide, care sunt din pacate intr-o stare avansata de degradare, dar fiind proprietate privata, nu se stie daca se vor mai pastra in viitrorul indepartat.

Pentru cele din urma, in speranta salvarii memoriei lor, nu pot decat sa le salvez cum stiu mai bine..sketching!